O dantură sănătoasă este tot ceea ce poate îți dorești în momentul în care vrei să ai un zâmbet surâzător!
Dentiția este procesul fiziologic de formare și apariție a dinților, aceștia fiind aranjați într-o anumită ordine. Ei sunt de un real folos omului, pentru că îl ajută la masticație, vorbire, aspect general sau pentru menținerea sănătății la cel mai înalt nivel. O dantură perfectă te ajută să ai o masticație fără impedimente. Dar oare cât știi despre anatomia cavității bucale și cum se corectează anumitele anomalii? Pe scurt, îți vom furniza toate aceste detalii în cuprinsul acestui articol.
De ce ai nevoie de un aparat dentar?
Anatomia cavității bucale nu a fost aceeași dintotdeauna la om. Ea a evoluat, oferind posibilitatea ființelor umane de a reuși să se adapteze noilor condiții de mediu.
Cunoașterea în cele mai mici detalii a structurii dinților poate, cu siguranță să ajute orice persoană să înteleagă diferitele afecțiuni și tulburări de care ar putea suferi în cazul în care nu își îngrijește în mod corespunzător „perlele”. Mulți români sunt „certați” cu periuța și pasta de dinți, iar igiena orală pentru ei este ceva necunoscut. Unele studii în acest domeniu demonstrează faptul că în mediul rural unii oameni nu și-au ingrijit niciodată cavitatea bucală și că și-au pierdut mare parte din dantura permanentă înainte de a împlini vârsta de 40 de ani.
În prezent, una dintre cele mai des întâlnite proceduri este cea a echilibrării poziției dinților prin intermediul unui aparat dentar. Acesta reprezintă, de fapt, un tratament ortodontic pentru îndreptarea dinților care asigură, în final, un zâmbet mult mai frumos.
Partea stomatologiei care are în vedere estetica zambetului și protejarea dinților este ortodonția, medicul ortodont fiind cel care efectuează tratamentele de specialitate aferente. Primul aspect pe care trebuie să il ai în vedere la montarea unui aparat dentar este legat de nevoile tratamentului. Întregul proces este unul complex și de durată, însă variază în functie de pacient. Cel mai important lucru este să discuți cu un medic ortodont despre problemele dentare cu care te confrunți, în maniera în care acesta să îți ofere soluții moderne de tratament ortodontic potrivite pentru tine. Este important de mentionat faptul că există mai multe variante de aparat dentar, în conformitate cu nevoile sau preferințele tale. În mod clar, purtarea acestuia implică o grijă deosebită în privința igienei orale și a alimentației.
Cum știi că ai nevoie de un aparat dentar?
Medicul ortodont, în urma unei consultații extrem de riguroase, este singurul în măsură să îți recomande purtarea unui aparat dentar. Însă, și tu poti sa realizezi cand este momentul să ceri ajutorul specialistului stomatolog în momentul în care anumite simptome tradează unele probleme cu dantura cu care te-ai putea confrunta.
Să porti un aparat dentar este, dincolo de necesitate, și o modă. În zilele noastre, tot mai mulți români aleg aparate dentare cu bracketi colorați, care să le redea atât sănătatea dentară, dar să îi ajute și să se simtă bine în pielea lor.
Iată ce ai de facut!
1. Examinează-ți cu atenție dinții!
Majoritatea persoanelor asociază dinții albi și egali cu frumusețea și sănătatea. Totuși, dacă dinții tăi nu sunt drepți, ar trebui să te gandești la un tratament cu aparate dentare, atât din motive estetice, cât și pentru sănătatea ta orală.
2. Uită-te dupa dinți strâmbi sau înghesuiți!
Cel mai ușor de observat sunt dinții înclinați, cei suprapuși și cei poziționați mult în exterior față de ceilalți dinți. Înghesuirile dentare reprezintă cea mai comună problemă ce poate fi rezolvată ușor cu ajutorul unui tratament cu aparat dentar invizibil.
3. Înțelege cum îți poate afecta malocluzia dantura!
Dinții strâmbi și înghesuiți pot fi dificil de curățat, chiar și de către medicul dentist.
Placa bacteriană se acumulează și se depune pe dinți, ducând la apariția tartrului, a cariilor si a afectiunilor gingivale care, netratate, provoacă parodontoza. Dinții strâmbi sau înghesuiți pot avea cauze multiple. Unele persoane au gura mult prea mică pentru a putea curpinde toți dinții corect, ceea ce îi determină să se înghesuie. La alte persoane, inghesuirile dentare apar odata cu erupția molarilor de minte.
Așadar, indiferent care ar fi sursa acestei probleme, nu uita că ai la dispoziție clinici dentare care oferă aparat dentar la pret bun ce poate corecta rapid dantura strambă sau înghesuită!