Procedura de fertilizare in vitro sau reproducere umană asistată medical se referă la un tratament de fertilitate în cadrul căruia ovulele sunt combinate cu sperma în afara corpului. Procedurile medicale și de laborator implică mai multe etape, tehnicile pot fi diferite, rezultatul urmărit este același – obținerea unei sarcini.
Fertilizarea in vitro este tehnica extrem de complexă prin care persoanele cu probleme de fertilitate sunt ajutate să aibă un copil. Fertilizarea in vitro este o metodă de reproducere umană asistată medical, realizată în condiții deosebite, cu tehnologie de ultimă generație. Pentru cuplurile care nu pot concepe un copil în mod natural, procedura permite obținerea unui embrion viabil în afara corpului uman, în laborator.
Ce este fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro este o modalitate medicală de a obține sarcina mult dorită. Pe scurt, în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro la Fetal Care, ovocitul sau celula reproductivă feminină este fertilizat de celula reproductivă masculină sau spermatozoid, în condiții de laborator.
Medicina modernă și inovațiile remarcabile în ceea ce privește tehnicile de lucru, precum și cunoștințele acumulate legate de analizele genetice ajută medicul specialist în stabilirea celui mai bun plan terapeutic pentru cuplul infertil.
Opțiunile pe care cei doi parteneri, care intenționează să conceapă un copil, le au la dispoziție sunt discutate cu doctorul în amănunt, pentru identificarea momentului și a modalității de începere a procedurilor de reproducere asistată.
Etape în fertilizarea in vitro
Sunt numeroase etape de fertilizare in vitro ce trebuie parcurse conform indicațiilor specialiștilor, unele faze sunt de scurtă durată, altele necesită pregătiri deosebite. Durata întregului proces este între 4 și 6 săptămâni, dar poate varia de la un caz la altul.
De la stimularea ovariană controlată, monitorizarea răspunsului la medicație, declanșarea ovulației, puncția ovariană pentru colectarea ovocitelor, colectarea materialului genetic masculin – sperma, fertilizarea in vitro, transferul de embrioni – embriotransfer, criogenarea embrionilor, faza luteală și până la testul de sarcină propriu-zis, va trece o perioadă. Așteptarea este grea pentru cuplul care își dorește un copil, de aceea bucuria este mare atunci când reușita tratamentului este confirmată.
Dacă testul de sarcină este negativ, medicul specialist îți va spune care sunt pașii de urmat.
De ce este realizată fertilizarea in vitro?
Obținerea unei sarcini viabile poate fi dificilă pentru unele cupluri, în care doar unul dintre parteneri sau ambii au diverse afecțiuni ce afectează sistemul reproducător. Până se ajunge la fertilizarea in vitro, cuplurile recurg la mai multe opțiuni de tratament. Fertilizarea in vitro este recomandată:
- femeilor aflate la vârstă maternă înaintată;
- femeilor care s-au confruntat cu trompe uterine deteriorate sau blocate, ca urmare a prezenței bolii inflamatorii pelviene sau a unei intervenții chirurgicale anterioare a reproducerii;
- femeilor diagnosticate cu endometrioză, fibrom uterin, tulburări de ovulație;
- femeilor cu infertilitate inexplicabilă;
- cuplurilor cu infertilitate masculină, care se confruntă inclusiv cu scăderea numărului de spermatozoizi și blocaj;
- celor cu afecțiuni genetice;
- pentru conservarea fertilității pe parcursul realizării tratamentelor pentru cancer sau pentru alte afecțiuni de sănătate.
Riscuri ale procedurii de fertilizare in vitro
Ca orice activitate medicală și procedura de reproducere umană asistată medical prezintă riscuri pe care medicul ți le va explica.
- Sarcină multiplă, prematură sau ectopică;
- Efecte secundare de la medicamentele administrate;
- Hemoragii vaginale la preluarea ovulelor;
- Sindrom de hiperstimulare ovariană;
- Avort spontan sau pierderea sarcinii asociate cu stres.
Șansele de a obține o sarcină viabilă și o naștere vie sunt mai mari începând cu vârsta de 35 de ani până la 40 de ani. După aceasta, rata de succes scade semnificativ, odată cu înaintarea în vârstă.
Este adevărat că uneori poți trece printr-o dezamăgire ca urmare a unei fertilizări in vitro eșuate, dar trebuie să treci peste acest prag, ai la dispoziție o întreagă echipă medicală și consiliere psihologică de specialitate.
Fertilizarea in vitro este o procedură modernă de obținerea a unei sarcini atunci când alte opțiuni nu au oferit rezultatul dorit. Reproducerea umană asistată medical este de durată, presupune costuri, timp și schimbarea stilului de viață. Acesta este un articol cu titlu informativ. Dacă suspectezi că și tu ai probleme de fertilitate, mergi la medic pentru un consult de specialitate, un diagnostic complet, pentru a identifica cea mai bună variantă de tratament pentru situația ta specifică!
Surse de informare:
- IVF (In Vitro Fertilization) – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22457-ivf
- In vitro fertilization (IVF) – https://medlineplus.gov/ency/article/007279.htm
- In vitro fertilization (IVF) – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716