Cardiologia preventivă, beneficii pe care nu le știai!

Cardiologia preventivă este cea care evaluează și dă sfaturi cu privire la riscul cardiovascular. Adică, posibilitatea de a suferi de un infarct de miocard, de un AVC, de o maladie arterială a membrelor inferioare pe viitor. 

Acest risc este explicat de factori modifiabili majori. Aici intră presiunea arterială, nivelul de colesterol, diabetul sau dependența de tabac. Dar, aici, intră și factori nemodifiabili, precum vârsta sau ereditatea.

Se pot folosi diferite tipuri de examene de imagistică pentru a se putea prevedea acest risc- scor calcic cornoarian sau plăcile vasculare. 

Atunci când vine vorba despre cardiologie preventivă, sfaturile dietetice, sunt propuse cel mai adesea drept singura măsură terapeutică sau cele însoțind un tratament farmacologic. 

Un lucru e sigur- toți cardiologii din zilele noastre practică, fără doar și poate, cardiologia preventivă. Când vine vorba despre boli de inimă, zicala clasică, este perfect adevărată: prevenția este cel mai bun medicament. Chiar dacă bolile de inimă sunt în genele tale, un stil de viață sănătos este esențial pentru prevenirea problemelor cardiace.

Care sunt factorii de risc?

Printre factorii de risc, cardiologia preventivă se interesează mai ales de nivelul de lipide din sânge și de hipertensiunea arterială care sunt factori de risc cardiovasculari cu un mare impact și foarte ușor de modificat, la majoritatea pacienților.

Nivelul de lipide din sânge este cel care determină în mare parte o mare parte din riscul cardiovascular. Există diferite tipuri de lipide- colesterolul LDL, colesterolul HDL, colesterolul total, nivelul de trigliceride, lipoproteinele și altele.

Dependența de tabac este și ea un factor de risc major pentru sănătatea cardiovasculară. 

Prevenirea cardiovasculară poate să fie primară sau secundară.

Prevenirea primară se adresează indivizilor care nu au prezentat niciodată până acum un eveniment cardiovascular, dar, care au anumiți factori de risc. Aici poate să fie vorba despre: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet, tabagism, ereditate în ceea ce privește maladiile cardiovasculare precoce la părinții sau frați sau surori, supraponderabilitate sau obezitate, sedentarism. Constă în depistarea indivizilor cu cel mai înalt risc de survenire a unei complicații pentru a putea mai apoi propune un tratament de reducere a riscului adaptat. 

Prevenirea secundară. Este cea care se adresează pacienților care au avut deja una sau mai multe complicații. Este asigurată de către medicul curant și de către medicii specialiști- cardiologi sau medici chirurgi vasculari. Aceasta constă în frânarea sau stoparea evoluției maladiei și evitarea apariției unor recidive sau accidente mai grave. 

Prevenirea cardiovasculară este un lucru esențial

Prevenirea începe cu cunoașterea riscurilor. Uneori, nouă persoane din zece prezintă măcar un factor de risc de maladie a inimii sau de AVC. În jur de 80% din maladiile inimii și de AVC-uri precoce pot sa fie evitate grație unor comportamente sănătoase și grație cunoașterii factorilor de risc. 

Am putea afirma, fără să ne temem că greșim în vreun fel, un lucru – cardiologia preventivă este, de asemenea, o abordare completă de echipă. Clinicienii, kinetoterapeuții, formatorii nutriționiști și terapeuții lucrează cu toții împreună pentru a educa pacienții cu privire la schimbările stilului de viață care au un impact dramatic asupra reducerii riscului cardiac. Cardiologul joacă un rol cheie în gestionarea medicală a pacienților. Întotdeauna pacienții sunt informați că pot beneficia de nutriție și exerciții fizice, managementul stresului și cursuri de medicină integrativă care se concentrează pe nevoile lor unice. Atunci când este necesar, medicamentul poate face, de asemenea, parte din planul de tratament.

Care sunt rezultatele concrete ale prevenirii cardiovasculare?

Studii recente au demonstrat faptul că măsurile de prevenție sunt cele care permit asigurarea unei speranțe de viață mai mari și un mai bun pronostic cardiovascular. 

Factorii de risc pentru infarctul miocardului, sunt perfect identificați, de exemplu. Unii dintre ei sunt legați de comportamente precum tabagismul, nutriția, consumul exagerat de alcool sau obezitatea. Alți factori de risc au un determinism mai complex precum presiunea arterială, nivelul rău de colesterol sau diabetul. 

Factorii calitativi nutriționai sunt și ei extrem de importanți. Este vorba despre a se consuma grăsimi saturate, mononesaturate, poli-nesaturate, despre consumul de zahăr, de sare, de fibre, de legume și de pește. 

Prevenirea cardiovasculară a devenit, de-a lungul anilor un lucru major atunci când vine vorba despre sănătatea publică. Conform indicațiilor instituționale, este foarte important să se trateze precoce factorii de risc, deoarece permit reducerea riscurior cardiovasculare și apartiția unor complicații mai grave pe termen lung sau scurt. 

Unele clinici propun o abordare globală a riscurilor prin tot felul de dispozitive de depistare, de tratamente și controale regulate, îmbinând de minune munca lor cu o educare în ceea ce privește responsabilizarea pentru a duce o viață sănătoasă, dar și autonomia. Pacienții vor rămâne extrem de atenți la starea lor de sănătate și vor putea duce o viață mai sănătoasă, reducându-se astfel factorii de risc ce pot să ducă la maladiile vasculare, dar și la tot felul de complicații, care de ce nu, pot să fie evitate sau prevenite. 

sursa photo: pixabay.com