Ce este certificatul energetic si cum se poate obtine?

Certificatul energetic ori, mai corect spus: certificatul de performanta energetica, este acel act oficial, intocmit de un auditor energetic specializat pentru cladiri, document validat de organismele competente acreditate, ce arata, in mod standardizat, unitar si sintetic, componentele acreditate ale cladirii.

Certificatul energetic prezinta in detaliu toate caracteristicile respectivei constructii si instalatiilor sale aferente (de incalzire, de apa calda pentru consum, de climatizare, de ventilare mecanica precum si de iluminat artificial) produse de catre analiza termica si energetica.

Dintre avantajele principale ale certificarii din punct de vedere energetic a unei locuinte (cladiri), unul important este acela ca respectivul certificatul energetic ne conduce la o evaluare mai exacta a valorii locuintei, adica pretul unor locuinte cu nota energetica mare va fi mai ridicat deoarece acestea sunt mult mai facil de intretinut, comparativ cu cele care au o eficienta energetica mica.

Clasele de incadrare in performanta energetica a cladirilor si notele cu care se face clasificarea

Avand in vedere performanta energetica pe care o au, cladirile pot fi clasificate in sapte clase situate pe o scala energetica, incepand cu clasa A, care este caracterizata ca fiind cea cu consumul de energie cel mai mic, pana la clasa energetica G, care este corespunzatoare consumului specific de energie cel mai ridicat.

Acest sistem de notare cuprinde note de la 1 pana la 100, iar nota obtinuta, avand in vedere un criteriu foarte bine stabilit, este cu atat mai ridicata cu cat imobilul poseda o eficienta energetica mai mare.

Cine elaboreaza acest certificat energetic si pe ce perioada este valabil?

Certificatul energetic si auditul energetic al imobilului sunt realizate de auditori energetici specializati pentru cladiri. Acestia sunt autorizati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, iar valabilitatea acestui certificat este de zece ani.

Etapele realizarii certificatului energetic

Auditorul energetic va veni acasa la dumneavoastra ca sa realizeze evaluarea imobilului. Aceasta consta in:

* completarea unei fise de evaluare a respectivului imobil;

* fotografii facute sistemelor speciale de incalzire si a celor de alimentare cu apa;

* analizarea sistemului pentru izolarea termica al constructiei;

* determinarea de parametri ai anvelopei acelui imobil;

* analizarea imbunatatirilor efectuate asupra imobilului de catre proprietarul sau.

Evaluarea de baza a unui apartament alcatuit din 2 camere se face timp de 35-45 de minute, perioada in care respectivul auditor culege toate datele necesare elaborarii respectivului certificat energetic.