Certificatul energetic in contextul incalzirii globale

Un certificat de performanta energetica este un document obligatoriu necesar in cazul vanzarii unei proprietati. Insa, acesta are si un tel mult mai mare, si anume el este un reper intr-un efort reunit al comunitatii globale in scopul economisirii energiei per ansamblu.

In anii trecuti, a fost inregistrata o crestere a numarului instalarilor de dispozitive, instalatii si aparate de producere a aerului conditionat, fie ca este vorba despre uzul domestic, fie ca acesta este industrial. Faptul respectiv a avut ca efect o presiune marita asupra puterii electrice consumate, ca si un crescut dezechilibru de energie pe plan local. De aceea, este necesar ca sa se caute diverse metode pasive de racire, special pentru a ameliora conditiile de clima din interior.

Ce impact au cladirile asupra mediului inconjurator

Cand se utilizeaza energie intr-o constructie, acest fapt are ca rezultat emisia dioxidului de carbon. O aproximare rapida releva aspectul ca energia necesara pentru incalzire, pentru iluminat si putere la noi, in Romania, reprezinta o cincime din totalul calculat al emisiilor de bioxid de carbon.

De exemplu, simpla casa obisnuita a romanilor elibereaza in atmosfera circa 4 tone de bioxid de carbon anual – o cantitate intr-adevar impresionanta. Iata ca trecerea la utilizarea surselor de energie verde, regenerabila, poate ca sa reduca aceste emisii poluante. Mai mult chiar, conserva energie!

Toata lumea trebuie sa participe voluntar la depunerea eforturilor societatii in vederea reducerii emisiilor si pentru conservarea energiei. Cu aceasta ocazie, este posibil ca sa facem o economie semnificativa in facturile de energie dar sa nu facem si compromisuri privitoare la confortul nostru si la convenienta.

Acest lucru se poate face prin mai multe masuri: reglarea setarilor la termostat, stingerea luminilor daca nu le folosim, sa nu „uitam” diverse aparate „la hibernat” in modul stand-by. Un certificat energetic are setul sau propriu de recomandari incluse pentru reducerea consumului de energie, ducand astfel la protejarea mediului inconjurator de emisii de dioxid de carbon, si implicit, a riscului de incalzire globala.