Ce trebuie să știi despre cărămidă?

Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale, însă unul atât de bun încât este folosit chiar și în prezent la scară largă. Cărămida este un material cu proprietăți avantajoase de rezistență și durabilitate și pentru acestea este și cel mai cunoscută, însă ea ascunde și alte secrete pe care fiecare dintre noi ar trebui să le cunoască. Află care sunt acestea și cum te pot ajuta ele să realizezi cele mai eficiente construcții.

Cărămida este un bun izolator termic

Casele din cărămidă sunt unele dintre cele mai eficiente din punct de vedere termic, iar acest lucru se datorează exclusiv materialului din care este alcătuită aceasta. La baza cărămizilor stă argila arsă, un material cald, natural, care spre deosebire de beton nu permite circulația maselor de aer. 

Din acest motiv majoritatea beneficiarilor optează pentru construirea sau achiziționarea unei case din cărămidă, deoarece aceasta oferă confort termic atât în timpul verii, prin menținerea unei temperaturi potrivite și a unui climat răcoros, cât și în timpul iernii, atunci când locuința trebuie să fie protejată de frigul exterior.

Cărămida rezistă excelent la încărcări seismice

Cărămida plină, folosită pentru realizarea elementelor structurale portante, este deosebit de eficientă atunci când vine vorba despre încărcări seismice. Explicația constă în faptul elementele de cărămidă au la bază un model țesut, în care adezivul joacă un rol foarte important. Adezivul constituit din mortar de ciment are rolul de a lega fiecare cărămidă una de cealaltă, astfel ca în final să rezulte un monolit care să lucreze eficient la solicitările întâlnite. 

 

Un mod interesant de a observa modul în care lucrează zidurile de cărămidă la seism este să observi, ulterior mișcării seismice, fisurile formate la nivelul tencuielii unei locuințe. Fisurile vor avea forma unui X, dintr-un capăt la celălalt al peretelui, iar în acest fel este dovedit faptul că elementul structural este monolitizat și lucrează ca un întreg. 

Cărămida este un material care rezistă zeci de ani

Cărămida este un material aproape indestructibil, iar dovadă stau nenumăratele edificii și clădiri realizate din acest material. Aceasta este un material natural durabil, care poate rezista până la cel puțin 40-50 de ani, fără a pune probleme la nivel structural. 

Cărămida rezistă la intemperii, la seism, la compresiune și la șocuri mecanice, astfel că vorbim despre un material perfect din punct de vedere al durabilității. În plus, cărămida este realizată prin arderea argilei, iar acest lucru înseamnă și o rezistență foarte bună la incendiu. Mai mult decât atât, cărămida nu produce scântei incandescente și astfel nu poate stârni alte focare de incendiu.

Cărămida este perfectă pentru forme atipice de construire

Una dintre cele mai utile forme de construire, care de altfel preia și cel mai bine încărcările, este forma de arc de cerc. Aceasta poate fi întâlnită în cazul podurilor cu deschideri sub formă de semicerc, în cazul cupolelor clădirilor și chiar în cazul grătarelor de grădină. 

Datorită formei, dar și modului de zidire, cărămizile vor prelua foarte bine încărcările, însă în același timp vor oferi și fluiditate construcțiilor realizate, din punct de vedere al formei. 

Chiar dacă aceste forme pot fi realizate la fel de bine prin cofrare și turnare de beton, cărămida este un material estetic și durabil, care acoperă toate nevoile de confort și funcționalitate ale fiecărei persoane.

Cărămida este în prezent unul dintre cele mai utilizate materiale, care oferă un raport foarte bun calitate-preț. Dacă plănuiești să construiești sau să amenajezi un spațiu, ia în calcul utilizarea cărămizii și alege să cumperi din magazinele care oferă materiale de construcții de calitate.