Despre durabilitatea bateriilor auto și care sunt factorii care îi scurtează viața

 Probabil te-ai întrebat uneori de ce se defectează atât de ușor acumulatorul unei mașini sau, în termeni mai populari, bateria auto. În rândurile următoare vei putea descoperi care sunt principalele cauze dar și ce este recomandat să faci atunci când ai probleme cu bateria mașinii.

      Studiile sugerează că 40% din defecțiunile unui automobil sunt din cauza funcționării slabe, spre deloc, a bateriilor. Rolul bateriei, în zilele noastre, nu este doar de a oferi energie pentru aprindere și pornire a motorului, bateria modernă face parte dintr-un sistem electric complex care ajută la confortul pasagerilor și face posibilă consumarea echilibrată a combustibilului. Așadar, ea are un rol esențial atât în funcționarea corespunzătoare a unui vehicul, cât și în buna dispoziție a pasagerilor. Dacă ai ajuns la acest articol fiindcă tocmai ți s-a defectat acumulatorul mașinii, trebuie să știi că găsești baterii auto pe sorgeti.ro, însă este important să știi că înlocuirea lor se face doar într-un service specializat. 

Pentru a nu avea surprize neplăcute în legătură cu funcționarea bateriei și în viitor este bine să ai în vedere următorii factori importanți care duc la scurtarea vieții ei

 

 

  • Căldura

 

Contrar a ceea ce se crede, nu temperaturile scăzute ale iernii determină posibile defecțiuni ale bateriei, ci temperaturile toride din anotimpul cald reprezintă cel mai mare inamic climatic al acumulatorilor. Căldura excesivă și suprasolicitarea sunt două dintre cele mai dese motive care scurtează viața bateriei unui autovehicul. Este adevărat că temperaturile scăzute din timpul iernii determină îngroșarea uleiului de motor și mașina poate avea probleme la pornire, însă mai mult efort din partea bateriei nu contribuie, automat, la defectarea ei.

 

  • Substanțele chimice active epuizate

 

Un alt factor important în defectarea bateriilor este reprezentat de îmbătrânirea bateriei și, automat, epuizarea treptată a masei active. La unele baterii se poate interveni din timp pentru redarea funcționalității ei însă depinde foarte mult de tipul bateriei.

 

  • Modificarea structurii moleculare a electrozilor

 

           Într-o baterie de mașină au loc diferite reacții chimice, iar, odată cu timpul,                       chiar dacă substanțele chimice active nu se epuizează, pot avea loc modificări în morfologia lor și, astfel, bateria mașinii poate deveni inutilizabilă.        

 

  • Capacitatea redusă

 

Aceasta este o consecință a îmbătrânirii celulelor și creșterea depunerilor de cristale în plăci. În situații de genu, bateria este recuperabilă, de multe ori, prin recondiționarea celulelor și efectuandu-se mai multe descîrcări adânci și o egalizare.

 

  • Fisurarea si spargerea separatorului

 

Scurtcircuitarea la acumulatori sau celule de acumulatori, este cauzată, în general, de fisurarea sau spargerea separatorului prin creșterea dendritei.

 

  • Eliminarea de gaze

 

Eliminarea de gaze este, în general, cauzată de supraîncărcare. Acest fapt duce la eliminarea de substanțe chimice active și în cele mai multe cazuri acest lucru este capital pentru funcționarea corespunzătoare a bateriei. În celule o parte din gazele eliberate pot fi explozive: celulele cu plumb – acid de exemplu, degajă oxigen și hidrogen atunci când sunt supraîncărcate.

        Așadar, este important să ai în vedere acești factori pentru a încerca să prelungești cât mai mult viața bateriei tale și pentru a te bucura de un confort sporit atunci când utilizezi automobilul. 

 

sursa foto: pexels.com