Economia circulară: Ermewa preia conducerea în viitorul ecologic

Economia circulară este în centrul activității comerciale a companiei Ermewa. Această activitate comercială, transportul feroviar de marfă, este ecologică. Nu este nimic nou faptul că Ermewa este un susținător al transformării sectorului transporturilor către neutralitatea CO2, iar implicarea sa în economia circulară este binecunoscută de câțiva ani. Acum, Ermewa face următorii pași – chiar și noile sale birouri sunt decorate cu mobilier realizat din materialele vagoanelor lor reciclate.

Ermewa SA, al doilea cel mai mare locator de vagoane de marfă din Europa, cu sucursală pentru Europa de Est, cu sediul la Praga, are bune practici în ceea ce privește reciclarea planificată inteligentă și prelungirea duratei de viață a vagoanelor din flota sa de la înființarea companiei în 1956. Accentul pus pe economia circulară și importanța în companie a fost evidențiat în cadrul conferinței de la Paris pe care Ermewa a organizat-o în 2018. Peter Reinshagen, Director General al Ermewa, a subliniat atitudinea companiei și necesitatea de a urma cei cinci piloni ai economiei circulare în afacerile de leasing de vagoane: construcție, reutilizare, întreținere, recondiționare și, în final, reciclare.

Vagoanele sunt bunuri de capital de lungă durată. Acestea pot funcționa cu ușurință timp de 40 de ani sau mai mult. Durata de utilizare și ciclul de viață al vagoanelor în Ermewa își are punctul de plecare din construcție. Adaptabilitatea la cerințele în schimbare ale logisticii este crucială pentru soluția competitivă de transport feroviar. Prin urmare, Ermewa lucrează îndeaproape cu producătorii de vagoane și sprijină proiectarea vagoanelor care anticipează pe cât posibil dezvoltarea tehnică viitoare.

Pe parcursul lungului ciclu de viaţă, vagoanele ajung la un moment dat în punctul în care anumite tipuri nu mai sunt solicitate de piață. Acesta este momentul în care Ermewa optează pentru revizia majoră a vagonului. Reabilitarea și reconstrucția este omologul mentalității dispensabile pe scară largă, care este opusul economiei circulare. Rezultatul unei astfel de recondiționări sunt vagoanele moderne care vor rămâne în mod fiabil pe drumul cel bun timp de cel puțin încă zece ani. Cu toate acestea, uneori, o recondiționare majoră nu este soluția potrivită și pur și simplu nu mai este nevoie de un anumit tip de vagon pe piață. În aceste cazuri, reconstruirea și adaptarea vagonului pentru noile cerințe de transport poate fi soluția.

Ermewa efectuează aproximativ 58.000 de operațiuni de întreținere pe an și 1.300 de vagoane sunt recondiționate în fiecare an. De la un anumit punct, recondiționarea poate să nu mai fie eficientă și sigură din punct de vedere financiar iar utilizarea vagonului nu este recomandată. Apoi este scos din uz. Sarcina este de a găsi cea mai benefică reutilizare ecologică a tuturor componentelor vagoanelor. Ermewa gândește mai departe decât soluția standard de reciclare a fierului vechi din vagoanele sale de marfă. Scopul este de a asigura randamentul de cea mai înaltă calitate al materialelor/ ciclului de utilizare pentru fiecare componentă. Componentele perfect funcționale continuă să fie folosite ca piese de schimb. Metalul rămas este disponibil din nou ca materie primă. Celelalte părți, cum ar fi prelatele sau podelele din lemn ale vagoanelor de marfă Ermewa și-au găsit utilizarea ulterioară prin colaborarea cu proiectanții. Împreună cu proiectanți și companii de reciclare, Ermewa a dezvoltat produse care întorc aceste materiale în ciclul economic. Accesoriile zilnice, cum ar fi genți sau suporturi pentru pașapoarte, sunt produse din prelatele care erau folosite anterior pentru acoperirea caroseriei vagoanelor. Lemnul din podelele vagoanelor este material pentru mobilier de designer realizat în colaborare cu partenerul francez, SGM Recyclage, companie de reciclare. Mesele din sălile de ședințe din birourile Ermewa sunt realizate din lemnul din propriile vagoane care au fost pe șine timp de aproape 40 de ani. Exemplul perfect că economia circulară se află în ADN-ul Ermewa.

Ceea ce s-a aplicat de mult timp la modul în care Ermewa gestionează flota a fost implementat treptat în companie în ultimii ani, începând cu reciclarea materialului de birou și separarea deșeurilor și până la bicicletele companiei puse în comun pentru angajații săi. Afacerile ecologice, sau chiar mai bine, neutre din punct de vedere climatic reprezintă provocarea prezentului. Ermewa va continua cu contribuția prin două obiective principale – emisii scăzute și eficiență ridicată.