Fluctuațiile de temperatură pun în pericol 1 din 3 produse farmaceutice la nivel mondial

Menținerea unui mediu adecvat în domeniul cercetării, dezvoltării, transportului și stocării produselor poate fi o adevărată provocare pentru companiile din industria farmaceutică și alimentară. Dacă un singur element din tot acest circuit cedează sau nu este monitorizat corespunzător, pierderile financiare, dar și consecințele asupra sănătății populației pot fi catastrofale. Investițiile în producția vaccinurilor anti-COVID 19 în ultimii aproape doi ani au fost imense, și cu siguranță nicio companie implicată în lanțul de producție și distribuție nu își dorește să se confrunte cu incidente care să compromită serul. Însă acest lucru se aplică în cazul tuturor produselor farmaceutice și alimentare, nu doar vaccinurilor.

O treime din produsele farmaceutice sunt puse în pericol anual din cauza fluctuațiilor de temperatură din lanțul frigorific

În toată lumea, pe toate continentele există regulamente și ghiduri de bune practici emise de către autoritățile de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor. Totuși, unele dintre acestea sunt depășite sau inadecvate în anumite situații. Nu toate reglementările pot fi aplicabile în cazul fiecărui produs în parte. În alte situații, din motive obiective, nu pot fi asigurate condițiile necesare de fabricare, depozitare sau transport.

Inclusiv în perioada de început a distribuirii vaccinurilor anti-COVID 19, au existat probleme serioase de logistică, din cauza faptului că serul trebuia păstrat pentru mai multe ore, zile sau chiar săptămâni la temperaturi foarte scăzute. Organizația Mondială a Sănătății a decis la acel moment să apeleze la autoritățile țărilor din întreaga lume, dar și la ajutorul unor companii din mediul privat pentru a contribui la soluționarea problemelor.

Atât din perspectiva siguranței pacienților, cât și a afacerilor, se impune ca toți cei implicați în producția, păstrarea și distribuirea unor astfel de produse să minimizeze riscurile deteriorării acestora. Iar acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul unor sisteme ultraperformante, de ultimă generație, capabile să monitorizeze și să semnaleze chiar și cele mai mici probleme și riscuri. Pe lângă observarea și menținerea temperaturii, însă, este foarte posibil să fie nevoie și de alte tipuri de măsurători.

Sistemele de monitorizare complexe și opțiunile tehnologice

Un sistem complex de monitorizare care să răspundă necesităților actuale trebuie să corespundă unor standarde înalte de performanță și calitate. De asemenea, este important ca sistemul să includă și senzori care să semnaleze chiar și cele mai mici fluctuații de temperatură, lumină, umiditate etc.

Cele mai performante sisteme, utile în industria farmaceutică, dar și în cea alimentară pot monitoriza și valida aproape orice tip de parametri, incluzând aici nivelul de dioxid de carbon sau de ozon, debitul, turbiditatea, nivelul de radiații ultraviolete etc., așa cum poate face un sistem de monitorizare și validare de la Ellab.

Este esențial ca acest tip de sisteme să ofere și opțiuni de menținere a alimentării în cazul întreruperii accidentale a alimentării cu curent electric. Lipsa unei soluții de rezervă într-un laborator, într-o fabrică sau într-un depozit poate conduce la compromiterea întregului stoc de produse.

Așadar, asigurarea unor echipamente adecvate pentru menținerea și monitorizarea tuturor parametrilor care ar putea influența negativ produsele este, în prezent, nu doar utilă, ci și necesară. Aceasta este garanția că vor putea fi evitate efectele negative asupra populației, dar și asupra companiilor producătoare și distribuitoare.

Sursa foto: Pixabay.com