Top 3 sfaturi pentru crearea atmosferei în casă printr-o iluminare perfectă

De la ridicarea moralului până la senzația de încălzire a spațiului, există multe motive pentru care ai vrea să te folosești de o schema de iluminare pentru a crea atmosferă și starea de spirit de “acasă”.

Iată cum să te folosești de lumini pentru a obține o atmosferă perfectă în casa ta:

Lumina nu este doar acolo pentru a te ajuta să vezi lucruri, ci are și o influență extraordinară asupra felului în care te simți. O zi însorită te poate face să te simți mai plin(ă) de energie și, în același mod, iluminarea potrivită te poate ajuta să te simți mai pozitiv – sau mai calm și mai relaxat(ă) sau mai confortabil(ă), sau poate chiar mai romantic.

Ca regulă generală, nivelurile mai ridicate de iluminare au un efect stimulant, în timp ce iluminarea mai blândă, la nivel scăzut, încurajează un sentiment de intimitate și odihnă. 

Iar cu iluminarea ambientală poți valorifica aceste elemente diferite, permițându-ți să creezi exact senzația și atmosfera potrivită.

 

1. Utilizează o gamă diferită de surse de lumină

 

Multe camere se bazează pe un singur corp de iluminat, cum ar fi un candelabru sau o aplică de tavan, ca sursă principală de lumină. Cu toate acestea, folosind o singură de lumină poate crea prea multă strălucire și umbre nedorite.

Iluminarea de stare presupune utilizarea unei varietăți de surse de lumină, plasate în diferite puncte din spațiu, astfel încât să poți crea o ambianță echilibrată și să adaptezi starea de spirit în funcție de diferite activități și momente ale zilei.

Există trei tipuri principale de iluminare: 

  • iluminarea ambientală, care este cantitatea totală de lumină dintr-o cameră (inclusiv lumina principală); 
  • iluminarea sarcinii, care este lumina orientată pentru sarcini/ activități specifice;
  • iluminare de accent, care este folosită pentru a evidenția caracteristicile și a crea atmosferă. 

Cele mai bune scheme de iluminare vor include un mix al acestor diferite tipuri de iluminat, de aceea poți să găsești surse de iluminat de la Bricolaj pentru a compune un mix perfect de lumini.

 

2. Creează atmosferă cu lumini de perete

 

Luminile de perete sunt o formă de iluminat foarte versatilă și oferă o alternativă minunată la plafonierele suspendate. 

Pe lângă faptul că oferă o bună iluminare ambientală și de lucru, luminile de perete sunt ideale pentru a introduce un sentiment de căldură și intimitate într-o cameră de zi, în zona de luat masa sau chiar într-un dormitor.

Aplicele de perete vin într-o gamă largă de stiluri, de la aplice și felinare mai tradiționale, până la aplice contemporane încastrate și lumini verticale în stil torță, care adaugă un element decorativ suplimentar.

 

3. Dă tonul cu lămpi

 

Lampile sunt o modalitate fabuloasă de a da tonul și starea de spirit într-un spațiu. Pe lângă faptul că oferă multă lumină practică, sunt excelente pentru a lumina zonele întunecate sau incomode, precum și pentru a evidenția anumite zone sau caracteristici de design din încăpere.

Pentru a crea un iluminat de accent minunat în sufragerie, plasează o lampă de podea cu un abajur opac într-un colț.

Un alt lucru grozav despre lămpi este că sunt complet mobile, ceea ce le face ideale pentru a crea diferite ”zone de dispoziție” în spațiul disponibil.

Bineînțeles, există și alte elemente de care trebuie să te folosești pentru a crea o anumită atmosferă în casa ta, însă poți să creezi schimbări fundamentale prin iluminat.

În concluzie, folosind o combinație între iluminarea ambientală, iluminarea sarcinii și iluminarea de accent poți obține atmosfera dorită din casa ta, operând diferite corpuri de iluminat în funcție de momentul zilei și de activități.

Sursa foto: Pexels.com