5 lucruri pe care trebuie să le știi despre infecția cu streptococ

Infecția cu streptococ este o inflamație manifestată la nivelul gâtului, cauzată de diferite tipuri de bacterii streptococi. Pe lângă infecția severă apare durerea puternică. Se manifestă cu preponderență la copii și adolescenți, dar și adulții pot fi afectați. Odată stabilit diagnosticul, tratamentul recomandat vizează administrarea de antibiotice. 

Infecțiile cu streptococ sunt frecvente în comunitate la școală, grădiniță și creșă, copiii de toate vârstele se confruntă cu astfel de probleme. Bacteriile gram-pozitive din grupul Streptococcus conduc la apariția unor boli variate – faringită, amigdalită, pneumonie, scarlatină etc. Îți spunem în acest material tot ce trebuie să știi despre infecția cu streptococ, pentru a recunoaște simptomele și a merge în cel mai scurt timp la medic în vederea administrării tratamentului corespunzător. 

1. Ce este infecția cu streptococ?

Infecția cu streptococ este o inflamație care apare la nivelul gâtului și al amigdalelor, se manifestă sever, motiv pentru care afecțiunea se răspândește, apare durerea care poate fi însoțită uneori de febră reumatică ce poate provoca daune la nivelul inimii. (1)

Nu doar copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani se pot confrunta cu simptomele neplăcute, ci și adulții, părinți, bunici sau profesori cu care aceștia intră în contact. 

2. Care sunt simptomele infecției cu streptococ?

Debutul infecției este cu durere de gât severă, intensă, urmată apoi de febră cu frisoane, dureri de cap, dureri de stomac, pe măsură ce infecția se răspândește. Senzația de vomă și vărsăturile sunt de regulă asociate cu lipsa poftei de mâncare. Tusea nu este un simptom specific în infecția cu streptococ. 

Inflamarea amigdalelor înseamnă înroșirea acestora și creșterea în volum, în asociere cu durerea și senzația de arsură în gât. De asemenea, pot să apară pete roșii pe cerul gurii – peteșii sau o erupție cutanată – scarlatină. Când bacteriile ajung la nivelul pielii și provoacă răni vorbim de impetigo. (1)

3. Cât de contagioasă este infecția cu streptococ?

Infecția cu streptococ este foarte contagioasă și se răspândește cu repeziciune de la copii la adulți, în comunitate fiind frecvent întâlnită. Cu toate acestea, la copiii sub 3 ani este rar diagnosticată infecția cu streptococ. Afecțiunea se transmite prin picăturile respiratorii din aer, expectorate de o persoană infectată când strănută sau tușește. (2)

La categoriile de risc poate duce la apariția unor complicații atunci când nu este tratată corespunzător și la timp. 

4. Cum se stabilește diagnosticul?

Medicul poate identifica infecția cu streptococ după ce află simptomele, face un examen fizic și află rezultatele probei de secreții faringiene, fie prin test rapid, fie prin cultură din gât. 

Un test rapid poate indica dacă te confrunți cu bacterii streptococi. Dacă testul este pozitiv vei primi tratament specific. În cazul în care ai un test negativ, specialistul va indica prelevarea probelor pentru cultură din gât. (3)

5. Care sunt opțiunile de tratare a infecției cu streptococ?

Tratamentul general acordat persoanelor cu infecție cu streptococ vizează administrarea de antibiotice. Dozele și produsele se acordă în funcție de gradul de afectare și de simptomele înregistrate de fiecare persoană în parte. Alături de antibiotice, poți primi antitermice și vitamine. 

Rolul medicamentelor recomandate este acela de a reduce perioada de boală, de a opri răspândirea, pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pentru a preveni complicațiile.

În plus, persoanele care au intrat în contact cu cei depistați cu infecție cu streptococ vor fi supravegheate de medic. 

Antibioticele trebuie luate în perioada recomandată, chiar dacă efectele se fac resimțite imediat și te simți mai bine, pentru ca tratamentul să fie eficient și tu să te vindeci complet. 

Sunt și situații în care după finalizarea tratamentului prescris durerea în gât este în continuare prezentă, motiv pentru care sunt necesare investigații suplimentare pentru a identifica sursa problemei, mai ales că poate fi vorba de o infecție virală pentru care este nevoie de terapie specială. (3)

În acest material se regăsesc informații generale despre infecția cu streptococ, manifestările specifice, modalitatea de diagnosticare și îngrijirile de bază. Fiecare caz este unic și dacă suspectezi că și tu te confrunți cu o astfel de infecție, mergi la medic pentru stabilirea corectă a diagnosticului și administrarea unui tratament personalizat!

Surse de informare:

  1. Strep Throat – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4602-strep-throat
  2. Everything You Need to Know About Strep Throat – https://www.healthline.com/health/strep-throat
  3. Strep Throat: All You Need to Know – https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/strep-throat.html