Ce înseamnă Zero Waste pentru un business?

Gestionarea deșeurilor a devenit o provocare atât pentru gospodării, cât și pentru operatorii economici în condițiile creșterii populației și urbanizării rapide. Conform studiilor, până în anul 2050, deșeurile generate la nivel mondial vor atinge cantitatea impresionantă de 3.4 miliarde de tone – cu 70% mai mult decât în 2016. [1] Această creștere semnificativă afectează în mod direct emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, nivelul de poluare al planetei va deveni și mai îngrijorător, în condițiile în care se pot constata deja modificări ale climatului. 

Pentru ca aceste cifre să nu devină realitate, la ora actuală este promovat conceptul de Zero Waste atât pentru business-uri, cât și ca stil de viață. În continuare poți afla mai multe despre ce înseamnă acest concept pentru un business și despre practicile pe care le presupune. 

Ce reprezintă Zero Waste?

Definiția conceptului de Zero Waste variază de la caz la caz, dar în general implică toate acele acțiuni care conduc la producerea unei cantități mai mici de deșeuri:

  • Exploatarea eficientă a materiilor prime;
  • Reutilizarea diverselor resurse atunci când este posibil;
  • Evitarea gropilor de gunoi prin reciclarea deșeurilor.

Pentru un business, astfel de practici sunt necesare inclusiv pentru respectarea legislațiilor în vigoare care pun accentul pe reciclarea unei cantități cât mai mari de deșeuri care altfel ar ajunge să fie depozitate la groapa de gunoi sau arse, ambele practici fiind nocive pentru mediul înconjurător. 

Spre exemplu, pentru operatorii economici care introduc ambalaje pe piață există procente minime care trebuie atinse pentru fiecare tip de material în parte. Te poți asigura că le respecți întocmai prin apelarea la o organizație de implementare a tuturor obligațiilor care privesc responsabilitatea extinsă a producătorului – OIREP. Aceasta se va ocupa de toate aspectele implicate de reciclarea deșeurilor și plătirea taxelor de mediu necesare. În acest mod vei atrage și consumatorii care sunt din ce în ce mai interesați de companii care adoptă astfel de practici Zero Waste, preferându-le produsele și serviciile. 

Cum stabilești modificările necesare?

Pentru a putea asigura aderarea business-ului tău la conceptul Zero Waste este necesar să realizezi mai întâi un audit al modului în care gestionezi deșeurile la momentul actual. Este important să determini ce surse, tipuri și cantități sunt implicate și dacă sunt întotdeauna depozitate în containerele corespunzătoare. 

 

Dacă dorești o analiză mai amănunțită, poți avea în vedere și un audit profesional, care va realiza atât categorizarea tipurilor și a surselor, cât și colectarea, sortarea, cântărirea și înregistrarea deșeurilor. Astfel, pot fi stabilite anumite obiective. 

Ce practici poți adopta?

Pentru a-ți atinge scopul de a fi un business care adoptă conceptul Zero Waste, poți avea în vedere următoarele practici:

  • Îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon – poți utiliza senzori care închid automat luminile sau echipamentele atunci când nu sunt utilizate, poți optimiza sistemele de încălzire sau refrigerare disponibile sau poți încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun de către angajați;
  • Alegerea ambalajelor reutilizabile – ambalajele sunt de regulă responsabile pentru o proporție semnificativă a deșeurilor rezultate. Poți reduce cantitățile prin achiziționarea paleților sau containerelor reutilizabile; 
  • Optimizarea transportului de bunuri – analizând relația dintre ambalajul produsului, paletul pe care este depozitat și soluția care este utilizată pentru stabilizarea sa, poți descoperi că anumite modificări, precum un nou mod de a stivui produsele, conduc la economii;
  • Utilizarea de materiale reciclate sau naturale – astfel vei reduce deșeurile produse și costurile implicate de materia primă necesară;
  • Reciclarea ambalajelor inevitabile de toate tipurile: hârtie, plastic, sticlă, aluminiu, lemn etc.

Dacă vrei să iei decizii care sunt benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru business-ul tău, implementarea conceptului Zero Waste poate fi esențială. Astfel, vei putea respecta legislațiile în vigoare, te vei încadra în economia circulară modernă care menține risipa la minim, inclusiv prin reciclarea deșeurilor, și vei atrage consumatorii datorită etichetei ecologice. 

Bibliografie:

  1. World Bank Group. “Global Waste to Grow by 70 Percent by 2050 Unless Urgent Action Is Taken: World Bank Report.” World Bank, World Bank Group, 24 Sept. 2018, www.worldbank.org/en/news/press-release/2018/09/20/global-waste-to-grow-by-70-percent-by-2050-unless-urgent-action-is-taken-world-bank-report. Accesat la 16 Dec. 2022.