Alegerea combinei agricole: 5 lucruri de care trebuie să se țină cont

O combină agricolă este un utilaj indispensabil, fără de care s-ar pierde cantități mari de cereale ce ar rămâne neculese în câmp. Suma necesară pentru achiziția unei combine este una considerabilă, justificată însă de avantajele pe care un astfel de utilaj le aduce în fermă. Datorită acestor avantaje, investiția se amortizează, însă pentru ca asta să se întâmple într-un timp cât mai scurt, este nevoie de multă atenție la detalii în momentul achiziției.

Pentru fermierii care se gândesc să facă  o astfel de investiție, prezentăm mai jos principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere.

 

Activitățile pentru care va fi folosită

O combină de mare capacitate nu constituie întotdeauna o variantă avantajoasă, necesitând mai multe resurse și cheltuieli, în raport cu activitatea pentru care este folosită.

Astfel, trebuie să ții cont în primul rând de suprafața cultivată și de tipul culturilor pe care le vei recolta cu ajutorul combinei, alegând un model cu o capacitate care să se adapteze cât mai bine nevoilor tale. Nu are rost să plătești mai mult pentru o combină puternică, pe care nu o vei folosi la capacitatea sa maximă.

 

Tipul și dimensiunea hedereului

Hederul este acea componentă din partea frontală a combinei, pe care sunt amplasate dispozitivele de tăiere, despărțitoarele de lan, transportorul și rabatorul. Există mai multe tipuri de hedere adaptate pentru anumite categorii de culturi, astfel că este esențial că alegi o combină dotată cu hederul de care ai nevoie. Există hedere speciale pentru porumb, grâu, ovăz, orz, și floarea soarelui, dar și hedere adaptate pentru recoltatul cartofilor sau al strugurilor.

Mai trebuie să ții cont și de dimensiunea hederului, care trebuie să fie adaptată capacității de preluare cerealelor. O combină cu o capacitate de preluare mai mică necesită un heder de dimensiuni mai reduse, în timp ce hederele mai mari sunt potrivite combinelor cu capacitate mare de preluare.

 

Starea motorului

Dat fiind prețul ridicat al unei combine noi, mulți fermieri preferă să își cumpere combine second-hand, iar în acest caz este necesară o verificare amănunțită a motorului.

Dacă piesele esențiale au un grad de uzură ridicat, s-ar putea să fie nevoie să mai investești o sumă importantă în înlocuirea acestora, iar în aceste condiții afacerea nu este una foarte profitabilă. Pe de altă parte, dacă motorul arată bine dar observi o curea uzată, aceasta  nu este o problemă majoră, pentru că poți comanda curele pentru combină de pe rul-grup.ro, la prețuri accesibile.

 

Dotările cabinei

Utilizarea combinei presupune ore în șir petrecut în câmp, de multe ori sub un soare arzător sau în condiții vitrege de vreme, fapt pentru care interiorul cabinei trebuie să ofere condiții cât mai bune de confort. În primul, rând aceasta trebuie să fie dotată cu un scaun ergonomic, pentru a permite o poziție cât mai comodă în timpul utilizării. Urmează apoi alte dotări necesare precum aerul condiționat sau sistemul de ghidare prin GPS.

Este bine să testezi interiorul cabinei pentru a vedea cât de spațios și confortabil este. De asemenea, dacă este vorba de un utilaj second hand, se impune și verificarea bunei funcționări a instalațiilor din cabină.

 

Starea cauciucurilor

O combină nu se deplasează preponderent pe șosea, așa că nu se pune problema ca anvelopele uzate să pună în pericol siguranța utilizatorului. Cu toate acestea, și în cazul combinelor, calitatea cauciucurilor are o importanță deosebită. Acestea trebuie să aibă capacitatea de a susține greutatea utilajului, care poate depăși 16 tone, la care se adaugă cele peste 12 tone ale încărcăturii. Cu o astfel de greutate, combina pune o presiune imensă asupra solului, iar niște cauciucuri neadecvate pot favoriza compactarea terenului.

 

Acestea ar fi, în mare, principalele aspecte de care un fermier trebuie să țină seama, pentru a se asigura că face o investiție bună.