Ce pantofi de lucru să aleg?

Pantofii de lucru se numără printre cele mai folosite echipamente de protecție, indispensabile în domenii în care riscul de rănire este crescut. Pantofi de lucru, încălțăminte de protecție…ce diferențe există între aceștia? Care sunt criteriile pe care trebuie să te bazezi pentru a face cea mai bună alegere? Cu ajutorul acestui articol te vei familiariza cu normele care reglementează pantofii de lucru. Și, cu această ocazie poți afla mai multe lucruri despre principalele avantaje ale acestor echipamente de protecție.

Care sunt particularitățile pantofilor de lucru?

Codul Muncii spune că purtarea unui echipament de protecție individuală pentru orice activitate cu risc crescut este obligatorie. În paralel, un articol din Codul Muncii insistă în egală măsură asupra echipamentelor de protecție individuală. Printre altele, aceste echipamente trebuie să posede un certificat de conformitate și să satisfacă normele CE din categoria lor.

De notat este faptul că pantofii de lucru sunt guvernați de trei norme principale. Și, fiecare normă în parte corespunde unui nivel de protecție specific. Se confundă adesea pantofii de lucru, pantofii de protecție. Din exterior toți par identici. Cu toate acestea, diferențele ne sar în ochi dacă examinăm mai de aproape toate proprietățile acestora.

Pantofi de lucru conform normei EN ISO 20347

Acești pantofi de lucru sunt ușor de recunoscut datorită literei O existente pe etichetă. Acest tip de pantofi de lucru prezintă un element de securitate care oferă protecția minimă cerută. Poate fi vorba despre o inserție antiperforație la nivelul tălpii sau de crampoane antiderapante. În general, acest model de pantofi de lucru sunt mai ieftini și protejează utilizatorul doar de un anumit risc specific. Nu dispun de un bombeu. Însă, prezintă avantajul de a fi mai ușori și disponibili în diverse forme. Cele mai curente modele sunt saboții și bocancii de lucru. Cu alte cuvinte, sunt ideali pentru mediul de lucru în care riscurile sunt minime.

Pantofi de lucru conform normei EN ISO 20346

Acești pantofi de lucru arborează marcajul P. Prezența unui bombeu de siguranță care rezistă la un șoc de 100 de Jouli îi diferențiază de modelele prezentate mai sus. Se impart în categoria P1 (antistatici plus absorbția șocurilor la nivelul tălpii), P2 (antistatici plus absorția șocurilor la nivelul tălpii plus impermeabilitate plus talpă antiderapantă). Cu cât numărul este mai ridicat, cu atât picioarele sunt mai protejate.

Pantofi de lucru conform normei EN ISO 20345

Este vorba despre pantofi de protecție marcați cu litera S. beneficiază de un bombeu de protecție mai rezistent (rezistența la un șoc de 200 de Juli). De altfel, acest tip de pantofi se impart în categoriile S1, S2, S3, S4 et S5 cu un indice de protecție crescător. Cea mai mare protecție este oferită de către pantofii profesionali,

În funcție de categorie și în funcție de normele adiționale proprii modelului ales, pantofii oferă o protecție sporită împotriva perforării, frigului, ploii, căldurii, uleiului sau hidrocarburilor. Pe scurt, reprezintă cea mai adaptată opțiune dar și cea mai securitară pentru un număr mare de angajați precum cei din industria grea, mineri, mecanici.