Criterii de care să ții cont când vrei să-ți cumperi un ultrabook

Inevitabil, în viața fiecăruia dintre noi, vine acel moment când constatăm că laptopul din dotare a cam îmbătrânit, aplicațiile rulează din ce în ce mai greu sau deloc iar ecranul parcă nu mai e atât de strălucitor ca la început. E clar, trebuie să ne despărțim și să luăm altul nou. Un Ultrabook e perfect dacă îți dorești un produs fiabil, de calitate și care să te țină câțiva ani de acum încolo.

Ce e un Ultrabook

Termenul a apărut prin 2011 că să facă distincția între modelele de până atunci și laptopurile moderne. Dar nu toate au primit eticheta asta. Cei de la Intel au decis ca doar laptopurile premium, puternice, cu tehnologii inovatoare, să se numească Ultrabook. Evident, prețul e pe măsură, dar cuvântul cheie e „premium”. 

Sunt câteva criterii pe care un laptop trebuie să le îndeplinească pentru a fi… Ultrabook. Grosimea, obligatoriu sub 2.5 centimetri, fără a sacrifica performanța sau aspectul. Greutatea, cât mai mică, pentru că vorbim de un gadget ultraportabil. Din fericire, tehnologia de azi le permite producătorilor dimensiuni la care doar visau acum câțiva ani. De exemplu, printre cele mai subțiri modele găsim Dell XPS13 (0.7-1.1 cm) sau HP Spectre X360 (1.5 cm), ambele cu o greutate de puțin peste 1 kilogram.

Cum alegi Ultrabook-ul perfect

Evident, nu există o rețetă de succes, universal valabilă. Gândește-te ce vei face cu noul tău laptop. Îl vrei pentru aplicații office sau vrei să faci, de exemplu, și editare foto/video? Sau poate vrei să te joci. Însă ține cont că, cu cât vrei mai mult de la „jucăria” aceasta, cu atât investiția va fi mai mare.

  • Procesorul: ai de ales între Intel și AMD. Pentru un user normal nu prea contează, atât timp cât procesorul e din generațiile noi, care consumă mai puțin și au performanțe superioare. Iar cu cât are mai multe nuclee, cu atât Ultrabook-ul se va descurca mai bine în multitasking.
  • Memoria RAM: recomandat, minim 4 GB. E important dacă, la un moment dat, poți să-i faci upgrade sau nu, ca să nu trebuiască să schimbi laptopul cu totul. Ideal, în funcție de buget, pornește de la 8 GB.
  • Stocarea datelor: deși încă sunt laptopuri cu HDD, cea mai bună variantă este să achiziționezi unul dotat cu SSD, ca să beneficiezi de viteză de transfer incomparabil mai mare. Sau, poți alege un ultrabook cu stocare hibridă – un SSD mai mic, pe care instalezi doar sistemul de operare și aplicațiile uzuale, și un HDD mare pentru restul datelor.
  • Bateria: în general, Ultrabook-urile vin cu baterii cu capacitate mare și au un consum optimizat pentru utilizare îndelungată. Ceea ce ajută dacă ai mult de lucru și nicio priză prin apropiere. Cu cât bateria are mai multe celule, cu atât mai bine.

Așadar, dacă treci la Ultrabook, poți fi sigur că vei avea un partener de drum lung, elegant, extrem de portabil și rapid. Și, indiferent ce-i dai de făcut, viața ta va deveni mai frumoasă.

CategoriiIT