Cum să alegi o vodkă de calitate? 5 sfaturi de care să ții cont

Vodka este o băutură foarte populară în zona răsăriteană a Europei, însă faima ei s-a întins de mult și dincolo de granițele continentului. Din acest motiv, vodka a devenit și una dintre băuturile cele mai contrafăcute, iar mulți consumatori se lasă ușor păcăliți. De asemenea multe băuturi distilate sunt comercializate sub denumirea de „vodkă”, însă în realitate nu au nimic în comun cu licoarea autentică.

Dacă vrei să nu cazi în plasă și să cumperi de fiecare dată vodkă de calitate, avem pentru tine câteva sfaturi, pe care îți recomandăm să le iei în considerare.

Studiază aspectul băuturii

O vodkă de calitate este identică la aspect cu apa de izvor, fiind perfect limpede și incoloră. Așadar, dacă lichidul din sticlă este tulbure sau are o cât de mică tentă de culoare, e clar că vodka nu este una de cea mai bună calitate.

Chiar dacă băutura este perfect limpede și incoloră, examinează cu atenție fundul sticlei. Nu ar trebui să existe niciun fel de impurități, iar în cazul în care observi așa ceva, pune sticla în raft și caută altceva!

 

Nu te lăsa păcălit de forma sticlei

Mărcile cunoscute de vodkă își îmbuteliază băutura în sticle cu un design unic, ușor de recunoscut. Există însă și producători care încearcă să copieze aceste design-uri, pentru a atrage atenția cumpărătorilor. De multe ori, chiar și denumirile folosite sunt asemănătoare cu cele ale produselor originale, iar dacă nu cercetezi cu atenție sticla poți fi păcălit.

Așadar, asigură-te de fiecare dată că ai în mână un produs original, și nu o băutură ieftină care încearcă să copieze o marcă de calitate!

De asemenea, nu te grăbi să cumperi o vodkă îmbuteliată într-o sticlă cu un design ieșit din comun, pentru că astfel de ambalaje sunt făcute pentru a atrage atenția și a vinde băuturi de o calitate slabă.

Citește ce scrie pe etichetă

De cele mai multe ori cumpărăm băuturi fără a studia cu atenție eticheta, mulțumindu-ne doar cu denumirea care iese în evidență. Totuși, eticheta conține informații importante care îți pot oferi indicii importante despre calitatea băuturii din interior.

Astfel, poți afla dacă vodka a fost obținută prin distilarea grâului, după rețeta clasică, sau dacă e un simplu amestec de apă și alcool. De asemenea pe etichetă sunt trecute toate ingredientele și cantitățile folosite, iar în funcție de acestea poți să îți dai seama ușor dacă vodka este una de calitate.

Ferește-te de produsele ieftine

Când vrei să savurezi o vodkă de calitate, trebuie să conștientizezi faptul că te va costa mai mult decât o băutură obișnuită. De aceea, nu este deloc indicat să intri în magazin cu intenția de a face economie și a cumpăra cea mai ieftină sticlă, pentru că ai toate șansele să te alegi și cu cea mai proastă băutură.

Însă nu întotdeauna prețul mai ridicat este și o garanție a calității, așa că trebuie să ții cont și de recomandările anterioare, pentru a nu arunca banii pe geam.

Testează gustul și mirosul

Dacă ți se oferă și posibilitatea de a degusta o vodkă, gustul și mirosul sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, împreună cu aspectul băuturii.

Am spus deja că vodka trebuie să fie limpede și incoloră, iar o caracteristică importantă este și lipsa mirosului. Dacă te izbește din start izul specific de alcool sau un alt miros, e clar că vodka nu este de calitate și chiar poți renunța să o mai guști.

În cazul în care a trecut testul aspectului și mirosului, vodka se gustă cu înghițituri mici. Aceasta trebuie sa aibă o aromă subtilă de cereale și o tărie potrivită, care să nu facă să-ți ia gâtul foc. Vodka prea tare și fără pic de aromă a fost distilată de mai multe ori, cel mai probabil pentru că după primele distilări s-a obținut o băutură de proastă calitate.

Știm că acest articol ți-a deschis apetitul (ca și nouă, de altfel) , așa că ne oprim aici si te lăsăm să pui chiar acum în practică sfaturile de mai sus.