PATRU sfaturi practice pentru a menține anvelopele mașinii tale în cea mai bună stare

Anvelopele sunt una dintre – dacă nu cele mai importante – componente ale unei mașini. Din păcate, mulți șoferi nu reușesc să le acorde o îngrijire corespunzătoare, fapt care poate avea consecințe foarte serioase atât pentru automobil, cât și pentru pasageri. Dacă îți dorești să îți păstrezi vehiculul în siguranță și să îi menții funcționalitatea pentru mai mult timp, este esențial să te asiguri că anvelopele sunt bine întreținute, pe tot parcursul anului

Iată câțiva pași simpli pe care îi poți urmea pentru a asigura funcționarea optimă a anvelopelor mașinii tale:

 

  • Verifică presiunea roților în mod regulat

 

Presiunea din anvelope poate avea un impact semnificativ asupra direcției, frânării, manevrabilității și kilometrajului autoturismului. Așadar, pentru a evita situațiile în care o presiune incorectă a pneurilor te poate pune în pericol, este important să verifici presiunea din roți cel puțin o dată pe lună (inclusiv la roata de rezervă). Presiunea poate fi verificată la benzinării sau service-uri auto și trebuie făcută când anvelopele sunt reci pentru a obține o citire precisă. Dacă nu ești sigur de presiunea optimă a anvelopelor pentru vehiculul tău, manualul de utilizare ar trebui să includă recomandările necesare. De asemenea, este recomandat să verifici presiunea înainte de călătorii lungi, sau dacă mașina transportă o greutate mai mare decât de obicei. 

 

  • Observă din timp semnele de deteriorare sau uzură

 

Este extrem de important ca șoferii să evalueze în mod regulat starea anvelopelor mașinii lor și să monitorizeze orice tip de semne de uzură sau deteriorare accentuate. Acestea pot include tăieturi, umflături sau chiar și prezența unor corpuri străine (pietriș, piuneze) în cauciucul roții. Dacă observi oricare dintre aceste probleme, înlocuiește roata avariată cu cea de rezervă și condu până la cel mai apropiat service auto. În cazurile în care anvelopa este compromisă, mecanicul va recomanda achiziționarea unei anvelope noi. Totodată, acordă atenție și anvelopelor de rezervă, care sunt concepute numai pentru utilizare temporară și ar trebui schimbate cu una obișnuită cât mai curând posibil.

 

  • Asigură-te că roțile au suficientă banda de rulare

 

Benzile de rulare a anvelopelor au un impact direct nu numai asupra performanței mașinii, ci și asupra siguranței la drum, mai ales în condiții meteorologice extreme. Adâncimea minimă a benzii de rulare reglementată de Codul Rutier din România este de 1,6 mm; astfel, este foarte important să te asiguri că nu va coborî sub această limită. Dacă banda de rulare nu are dimensiunile potrivite, anvelopele mașinii vor trebui înlocuite imediat. Un set nou de anvelope auto de la Anvelino.ro este cea mai bună soluție pentru a avea un autovehicul funcțional, sigur și care va trece cu brio inspecțiile tehnice periodice.

 

  • Dezvoltă obiceiuri bune la volan

 

Pe lângă întreținerea de bază și controalele tehnice periodice, poți evita deteriorarea anvelopelor mașinii tale prin adoptarea unui stil de condus preventiv. Frânarea, accelerarea excesivă în timpul conducerii sau oprirea și pornirea constantă a mașinii pot avea un efect dăunător asupra anvelopelor și le pot accelera ritmul de uzură. De aceea, este indicat să conduci cât mai lin și să menții o viteză moderată într-un mod constant. De asemenea, acordă atenție sporită drumului pentru a evita din timp gropi, evită parcările pe borduri înalte, și nu uita să încetinești suficient în cazul denivelărilor pentru limitarea vitezei.

Așadar, întreținerea corespunzătoare a anvelopelor te poate scuti de reparații costisitoare, poate îmbunătăți performanța vehiculului tău și – cel mai important – maximizează siguranța și confortul la volan.

 

Sursă foto: pexels.com