Ruptura de ligament: ce trebuie să știi despre tratament și recuperare

Articulația genunchiului este, din punct de vedere structural, deosebit de complexă. De asemenea, dat fiind faptul că este implicată, în permanență, în realizarea mersului și a altui tip de activități, foarte frecvent poate suferi traumatisme. Acestea au loc, de obicei, la nivelul ligamentelor externe și interne, dar și la nivelul meniscurilor articulare. Totuși, cea mai frecventă patologie este reprezentată de lezarea ligamentului încrucișat anterior (LIA).

Tratamentul rupturii de ligament

Ruptura de ligament incrucisat anterior este deosebit de greu de suportat și afectează foarte mult calitatea vieții pacientului. Această patologie se traduce prin instabilitatea articulației genunchiului, limitarea mișcărilor care pot fi efectuate cu participarea acestei articulații,  deci incapacitatea de a efectua activități fizice. De obicei, acest tip de leziune are o incidență mult mai mare la persoanele care practică diferite tipuri de sporturi.  

În funcție de gravitatea leziunii, tratamentul pentru ruptura de ligament trebuie individualizat, iar operația este indicată doar în cazul rupturilor deosebit de grave, care pot afecta și structuri anexe ale articulațiilor. Majoritatea rupturilor de ligament nu necesită intervenție chirurgicală, însă procedura de ligamentoplastie are rezultate certe, ducând la restabilirea integrității structurale a articulației, pacientul recăpătându-și în totalitate capacitatea motrică.

În cele mai multe situații, se recomandă recuperare medicala asistată, după un plan bine stabilit și pus la punct de către medicul specialist și kinetoterapeut. Gimnastica medicală reprezintă soluția optimă și sigură. De asemenea, pacientul este nevoit să evite activitățile fizice care ar solicita și mai mult articulația și, în continuare, ar putea duce la deprecieri structurale și anatomice ale acesteia. Repausul și moderarea activității fizice sunt esențiale.

Recuperarea după tratamentul rupturii de ligament

Tratamentul rupturii de ligament trebuie individualizat în funcție de pacient și gravitatea afecțiunii, iar din aceste motive este recomandat ca în cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă, să te adresezi imediat unei clinici ortopedie Bucuresti. Echipa de specialiști va pune la punct o schemă specifică de tratament și, implicit, un protocol care trebuie urmat pentru a-ți recăpăta funcționalitatea pierdută.

Recuperarea se realizează prin ședințe de kinetoterapie, în care se realizează exercițiile potrivite tipului de afecțiune și gravității acesteia, se dozează optim presiunea exercitată asupra genunchiului, pentru a se evita eventuale accidentări nedorite. În cazul în care afecțiunea este mult mai gravă și nu poate fi tratată prin astfel de mijloace, se apelează la metode chirurgicale, care prevăd refacerea ligamentului, ligamentoplastia, și autogrefa.

După o astfel de intervenție, kinetoterapia joacă un rol esențial în recuperarea pacientului. Aceasta joacă un rol cheie în recuperare, deoarece, înainte de intervenția chirurgicală, imobilizarea, lipsa activității și repausul duc la atrofia cvadricepsului. De asemenea, se recomandă ca ședințele de kinetoterapie să înceapă chiar înainte de intervenția chirurgicală, pentru ca pacientul să fie pregătit fizic și psihic pentru ceea ce urmează.

De asemenea, simptomele acute ale traumatismului (durere, tumefiere, înroșire) pot fi ameliorate prin imobilizarea articulației, repaus la pat și aplicarea unei pungi cu gheață, peste un material textil, la nivelul genunchiului, până la intervenția medicală și consultație.