3 tipuri de motocultoare: cum îl alegi pe cel potrivit?

Motocultoarele sunt din ce în ce mai căutate în zilele noastre, pentru că reușesc să facă treaba în locul nostru, oferindu-ne confort, eficacitate și timpi mult mai rapizi de execuție a lucrărilor agricole, caracteristici excelente în „epoca vitezei” în care ne aflăm. Problema intervine atunci când începi să cauți motocultoare în magazinele de profil, însă nu știi ce să alegi având în vedere varietatea de tipuri și modele.

Pe piață găsim motocultoare hobby, semiprofesionale și profesionale. Deși denumirile par a descrie de la sine fiecare model, s-ar putea să existe riscul ca achiziția să nu fie făcută corespunzător dacă nu te documentezi puțin înainte. 

Iată trei tipuri de motocultoare care se deosebesc, în principal, prin sistemul de transmisie

Motocultoare hobby

Motocultoarele hobby se adresează celor care realizează procedee agricole pe terenuri de până la 1.000 de metri pătrați. Dacă vei alege această variantă, vei observa că este destul de asemănătoare cu motosapa. De asemenea, acest tip de motocultor prezintă un lanț/o curea sau un ax cu roată melcată care face transmisia de la motor la distribuție și un lanț de la distribuție la freze.

Motocultoare semiprofesionale

Motocultoarele semiprofesionale își fac treaba ireproșabil pe terenuri cu o suprafață cuprinsă între 1.000 și 10.000 de metri pătrați. În acest caz, ca sistem de transmisie este utilizat un lanț și o cutie de viteze, ceea ce îți oferă avantajul de a realiza mai multe tipuri de activități, în funcție de ritmul de lucru de care ai nevoie. Iar dacă alegi un motocultor cu putere mare, vei avea posibilitatea de a tracta o remorcă de mici dimensiuni.

Motocultoare profesionale

Motocultoarele profesionale au fost fabricate pentru lucrări agricole pe terenuri cu o suprafață de peste 10.000 metri pătrați, inclusiv pe soluri dificile. La aceste modele vei întâlni un sistem de transmisie de la motor la cutia de viteze prin ambreiaj. Un motocultor profesional poate avea o putere a motorului și de până la 19 CP – la un calcul scurt, 1 CP este egal cu aproximativ 735 W.

În funcție de ce necesități ai, poți îmbunătăți performanțele motocultorului ales cu o serie de accesorii, cum ar fi: roți de cauciuc, manicot, plug pentru cartofi, prășitoare, freză, roți metalice, rariță, plug reversibil, lamă pentru zăpadă, remorcă, cuplă pentru remorcă, rampă de încărcare și multe altele. Găsești modele de motocultoare și o varietate de accesorii de care ai nevoie pentru a-ți ușura munca pe site-ul de specialitate atomico.ro.

 

Sursă foto: Unsplash.com